top of page
32.JPG

Over mij

Gediplomeerd Life Coach Josina Bekaert

Hallo! Laat ik mezelf even voorstellen: ik ben Josina Bekaert (1982), de drijvende kracht achter Ithaki Coaching. Als Life Coach begeleid ik internationale klanten online via videobellen bij het ondersteunen van hun zelfgroei. Ik bied op maat gemaakte online coachtrajecten waarbij ik je ondersteun tijdens je innerlijke reis naar de beste versie van jezelf. De sleutel tot een gelukkiger en gezonder leven, in balans met jezelf en je omgeving.​

Ik woon en werk al jarenlang is Zuid-Spanje (Malaga) met mijn man en dochter. Als multiculturele duizendpoot ben ik van alle markten thuis. Ik ben opgegroeid in België, maar het werd al snel duidelijk dat ik de wijde wereld wilde verkennen. Mijn universitaire studie Sociale & Culture Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam maakte dit mogelijk.  Als wereldburger heb ik gewoond, gestudeerd en gewerkt in verschillende landen: Nederland, Argentinië, Griekenland en Spanje. Ik spreek vloeiend Nederlands, Engels en Spaans. Als hobby doe ik online Modern Grieks, want Griekenland is een bijzondere plek voor mij. Dat kan je wel zien aan de foto hieronder die op het Grieks eiland Ithaki genomen is: mijn haren in de war van de zee en de wind, maar ik ben helemaal in mijn element daar! Waar ik ook ben en wat ik ook doe, één ding staat centraal: mijn passie voor een goede connectie met mensen. En dat kan gelukkig overal ter wereld. Dankzij de nieuwe technologieën kan ik in verbinding blijven op zakelijk vlak en op privégebied met klanten, zakenrelaties, familie en vrienden. Zolang er een goede internetverbinding is, brengt videobellen ons in een mum van tijd weer dicht bij elkaar, ook voor coaching sessie.

In 2020 heb ik een belangrijke droom waargemaakt en heb ik mijn diploma Life Coach bij CIVAS behaald. Vervolgens heb ik de specialisatie Online Coaching succesvol afgerond bij CIVAS, omdat ik echt geloof in de kracht van online verbinding maken met elkaar en online coachen via videobellen. Door de coronapandemie kunnen we best van de noodzaak een deugd maken: videobellen inzetten bij coaching is heel handig en effectief. Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in HSP coaching, iets wat een hele natuurlijke beslissing was aangezien ik als ervaringsdeskundige met HSP als geen ander begrijp waar HSP’ers tegen aan lopen en dat een net iets andere aanpak een wereld van verschil kan maken.

Ithaki is een Grieks eiland in de Ionische zee. Maar bovenal: Ithaki staat symbool voor je eigen levensreis en je persoonlijke groei.

Volgens het Griekse episch dichtwerk Odyssee van Homerus was Odysseus de koning van het eiland Ithaki, wat het een mystische plek maakte. Het eiland veranderde in een symbool voor ieders innerlijke reis in het leven.

DSC_0750_edited.jpg

Het prachtige, wereldberoemde gedicht van de Griekse dichter Kontantinos Kavafis omschrijft de symboliek van Ithaki (ook wel Ithaka genoemd) treffend waarbij één boodschap er bovenuit springt: de reis is belangrijker dan de bestemming, geniet van je leven terwijl je je doelen nastreeft, ondanks obstakels op je pad.

Als coach kan ik je ondersteunen in je levensreis, op zoek naar je innerlijke kompas, dat je dichter bij jezelf en jouw Ithaki doet komen.


 

Ithaka

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
wens dat de weg dan lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaringen.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon behoef je niet te vrezen,
hen zul je niet ontmoeten op je weg
wanneer je denken hoog blijft, en verfijnd
de emotie die je hart en lijf beroert.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon zul je niet treffen
wanneer je ze niet in eigen geest meedraagt,
wanneer je geest hun niet gestalte voor je geeft.

Wens dat de weg dan lang mag zijn.
Dat er veel zomermorgens zullen komen
waarop je, met grote vreugde en genot
zult binnenvaren in onbekende havens,
pleisteren in Phoenicische handelssteden
om daar aantrekkelijke dingen aan te schaffen
van parelmoer, koraal, barnsteen en ebbehout,
ook opwindende geurstoffen van alle soorten,
opwindende geurstoffen zoveel je krijgen kunt;
dat je talrijke steden in Egypte aan zult doen
om veel, heel veel te leren van de wijzen.

Houd Ithaka wel altijd in gedachten.
Daar aan te komen is je doel.
Maar overhaast je reis in geen geval.
't Is beter dat die vele jaren duurt,
zodat je als oude man pas bij het eiland
het anker uitwerpt, rijk aan wat je onderweg verwierf,
zonder te hopen dat Ithaka je rijkdom schenken zal.
Ithaka gaf je de mooie reis.
Was het er niet, dan was je nooit vertrokken,
verder heeft het je niets te bieden meer.

En vind je het er wat pover, Ithaka bedroog je niet.
Zo wijs geworden, met zoveel ervaring, zul je al
begrepen hebben wat Ithaka's beduiden.

K.P. Kavafis (1863-1933)


vertaald uit het Grieks: Hans Warren en Mario Molengraaf

bottom of page